Cursussen van Iris van Meijl
  • ABOUT
  • Privé coaching
  • Lightroom Presets
  • Contact
  • Online cursus

Banners voor Fotografie Blogs Award 2018

Binnenbak fotografie

5/1/2018

0 Reacties

 
Misschien wel het moeilijkste wat er binnen de paardenfotografie bestaat: Het fotograferen in een binnenbak. Iedere fotograaf die hier ooit mee te maken heeft gehad snapt als ik zeg dat het echt een hel is. Je hebt te maken met een donkere ruimte en een bewegend dier. Dit zorgt vaak voor donkere onscherpe foto's. Iets wat je niet wilt. Ook heeft de auto-focus van je camera het erg moeilijk in een binnenbak omdat hij niet goed kan zien waar en hoe snel het onderwerp precies beweegt. Ik adviseer dan ook om foto's te maken in de buitenbak, maar dit is niet altijd mogelijk. In deze blog geef ik een aantal tips die helpen om toch redelijke tot goede foto's te kunnen maken in een binnenbak. 
Foto
Foto: Nikon D5100 met een Tamron 70-200 f2.8
Sluitertijd: 1/600, Diafragma:f2.8, Iso: 800

Omgeving

Tip 1: Kies voor een lichte binnenbak met veel ramen en koepels. Zo komt er toch veel licht binnen via buiten. Op bovenstaande foto scheen ook nog eens de zon naar binnen waardoor ik mooie lichte foto's heb kunnen maken. Wanneer de zon niet schijnt, vraag dan aan de eigenaar of de lichten van de rijbaan aan mogen. Dit lijkt ooit maar een klein verschil maar kan ooit net dat beetje meer licht geven wat je nodig hebt. Heb je te maken met een rijhal waar geen ramen zijn, kies dan voor een plek waar er veel of heldere lampen zijn. Het is daarbij wel belangrijk dat de lampen wit licht uitstralen. Bij geel licht heb je namelijk dat de kleuren heel lelijk worden. 

Apparatuur
Het is belangrijk dat je een camera en objectief hebt die goed om kunnen gaan met weinig licht. Kies voor een camera en objectief die snel kunnen scherpstellen en goed de ruis kunnen onderdrukken. Ook kun je het beste kiezen voor een objectief met een diafragma van minimaal f2.8. Zo komt er meer licht binnen op de sensor. 

De instellingen van je camera
Het is al moeilijk om je camera goed in te stellen met veel bewolking, moet je nagaan hoe moeilijk dit is in een binnenbak. Je moet letterlijk het uiterste van je camera vragen om de foto's redelijk licht te houden. Hierbij is het van belang dat je op de stand M fotografeert en zelf alles instelt. Wanneer je dit niet doet zal de camera zelf de instellingen kiezen en heb je snel dat de camera kiest voor een te langzame sluitertijd kiest en zo het paard bewogen is op de foto. Gebruik een lagere sluitertijd, een hoge ISO en een helemaal open diafragma. Onderstaande foto heb ik gemaakt toen de zon al onder was en met kunstlicht. De foto is uiteindelijk gelukt doordat ik extreem laag ben gegaan met de sluitertijd. Deze stond namelijk op 1/250. Hierbij is het van belang dat je je camera in zo'n vloeiend mogelijke beweging meebeweegt met het onderwerp en hem dus ook zo stil mogelijk houdt. Dit vergt wel enige oefening. 
Foto
Foto: Nikon D7200 met een Nikkor 70-200 f2.8
Sluitertijd: 1/250, Diafragma: f2.8, Iso: 2000


​Nabewerking

Wanneer je photoshop of lightroom tot je beschikking hebt, schiet dan de foto's in RAW. Zo onthoud de foto veel meer informatie dan een jpg en kun je makkelijker de foto oplichten. Zou er wel voor dat je de ruis goed onderdrukt met ruis-ondersrukking want anders zie je allemaal ruis en raar gekleurde pixels op de foto's. Heb je deze programma's niet? Fotografeer dan in jpg en zet dan je ISO nog hoger zodat de foto's zeker goed licht zijn. Bij jpg foto's zie je namelijk (wanneer je camera al een goede ruisonderdrukking heeft) de ruis veel minder als bij RAW foto's, maar je kunt de foto's wel minder lichter maken zonder dat het er nep uit gaat zien. Bovenstaande foto is overigens in jpg geschoten, om de simpele reden dat deze op de wedstrijd verkocht werden en we niet ter plekke nog de foto's konden bewerken. Wanneer ik foto's maak bij een fotoshoot maak ik alle foto's in RAW. 

Tot slot
De belangrijkste tip: Oefenen oefenen oefenen. Probeer de camera zo stil mogelijk te houden en in een vloeiende beweging het onderwerp te volgen. Zo kun je gebruik maken van een lagere sluitertijd. Daarnaast moet je goed kijken naar je apparatuur. Een 50 mm lens van f1.8 is een aanrader. Hier kun je niet mee in-zoomen maar het is wel een ontzettend lichtsterke lens en ook nog eens in fotografie begrippen erg goedkoop! Hierdoor zijn de foto's al automatisch lichter dan een standaardlens. Zelf gebruik ik altijd mijn sportlens Nikkor 70-200 f2.8. Deze is snel en lichtsterk. Ook de mijn Nikon D7200 body kan goed omgaan met hoge ISO waardes. Denk nu niet dat het met deze apparatuur automatisch gaat lukken. Je kunt ook zeker met goedkopere apparatuur mooie foto's maken in binnenbakken maar zorg er dan voor dat de binnenbak al redelijk licht van zichzelf is, of nog beter: Fotografeer gewoon buiten want dat is veel mooier vind ik zelf  :) 

Wil je nog meer leren over binnen fotograferen? Ik geef ook workshops hierin. Zo kan ik je nog meer leren over de instellingen en hoe dit in de praktijk te realiseren is. Ook geef ik workshops in photoshop en Lightroom voor de nabewerking. 
Foto
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Iris van Meijl 

    Archieven

    November 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017

    Categorieën

    Alles
    Auteursrecht
    Beroep Paardenfotograaf
    Binnenbak Fotografie
    Fotograferen In Bepaalde Seizoenen
    Kleding

    RSS-feed


​Tel: 06 - 31243746  |  Mail: info@irisvanmeijl.nl  |  KvK: 69034176 | BTW: NL002330132B91

© 2019 Iris van Meijl. Alle rechten voorbehouden.
Lees de Algemene Voorwaarden
Lees de Privacy Verklaring
Lees hier meer over Verzenden, Betalen en het Retourbeleid
​
Foto
Foto
Foto
  • ABOUT
  • Privé coaching
  • Lightroom Presets
  • Contact
  • Online cursus